Gyöngyöshalászról Pekingbe

Gyöngyöshalászról Pekingbe

A gyöngyöshalászi Kovács Aurél olaj- és gázmérnökként régóta foglalkozik különböző alternatív fűtőberendezések és kemencék tervezésével és kivitelezésével. A cég – a Bence-Steel – amellyel ehhez eredményesen szövetkezett, eddig a hazai piac mellett főként Ausztriába, Szlovákiába és Romániába szállította termékeit. Most azonban megnyílik előttük a kínai piac is, mégpedig belülről. Az általuk megálmodott magyar kazánokat, amelyek többek között fáradtolajat és konyhai maradék olajat is képesek eredményesen hasznosítani, már tesztelték Kínában, mégpedig azért, hogy ott gyártsák őket a jövőben – nagy tételben.

– Láthatóan óriási a piac mind a kazánok, mind a kemencék tekintetében, különösen annak ismeretében, hogy mennyire szennyezik ma a kínai levegőt a széntüzelést használó helyi lakosok, s ezért egyre inkább tiltott kérdés a füstölés. – mesélte a HatvanOnline-nak Kovács Aurél.

– Azokat a kazánokat, amelyeket itt, Gyöngyöshalászon álmodtunk meg, egy kínai-magyar vegyesvállalat segítségével Kínában készítjük el és fejlesztjük tovább. Az első külső célunk onnan nézve a mongol piac lesz, majd maga Kína, de az ázsiai gyárból származó eszközök egy részét később Magyarországon is forgalmazhatjuk – fűzte hozzá a mérnök.

A kapcsolatot Ázsiába Kovács Aurélék számára egy hazánkban élő kínai üzletember jelenti. A magyar tervezőmérnök az üzletkötés elősegítésére néhány héttel ezelőtt személyesen is Pekingben járt, ahol tárgyalásokat folytatott az exportlehetőségekről.

A prémium termékként eladandó kazánok pozitív fogadtatása mellett egylépcsős pálinkafőzdék gyártásáról is megállapodtak a kínai partnerrel. Az ázsiai ország meleg éghajlatán sűrűn teremnek magas cukortartalommal bíró gyümölcsök, a rizspálinkán kívül azonban a kínaiak körében egyelőre nem igazán terjedt el más magas alkoholtartalmú ital. Így Kovács Aurélék kivitelezésében hamarosan felépül a Föld túlsó felén egy referencia-főzde, és várhatóan magát a technológiát is megvásárolják a kínai üzletfelek, szintén ottani nagyüzemi gyártáshoz.

×
×

Kosár